Kleine kwalen bij Huisartsenpraktijk in Hoofd

Tics bij volwassenen

Definitie

Ticstics zijn snelle, stereotiepe, onwillekeurige en plotseling optredende contracties in een spier of spiergroep, die een beweging (motorische ticmotorische tic) of geluid (vocale ticvocale tic) voortbrengen. Motorische tics komen meestal voor in het gelaat of het bovenste gedeelte van de romp [1Hydra A, Koudstaal PJ, Roos RAC. Neurologie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg; 2003.]. Er bestaan simpele en complexe tics.

Simpele tics

Deze tics komen voort uit de contractie van één spiergroep. Voorbeelden zijn knipperen met de ogen, tuiten van de lippen, schudden van het hoofd, grimassen, schudden of knikken met het hoofd, het gelaat of het bovenste gedeelte van de romp [1Hydra A, Koudstaal PJ, Roos RAC. Neurologie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg; 2003.].

Complexe tics

Deze tics komen voort uit de contractie van meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Voorbeelden zijn springen, aanraken van voorwerpen of personen of likken. Simpele tics kunnen zich mettertijd ontwikkelen tot complexe tics.

Vocale tics

Ook vocale tics kunnen simpel of complex zijn. Simpele vocale tics zijn bijvoorbeeld hoesten of schrapen van de keel. Complexe vocale tics zijn onder andere het herhalen van woorden in een verkeerde context (palilaliepalilalie), het herhalen van woorden van anderen (echolalieecholalie) en het uiten van obsceniteiten (coprolaliecoprolalie).

Auteur: Marlies van den Berg

Wilt u verder lezen?

Sluit eenvoudig een abonnement af om deze en alle andere kleine kwalen
in deze online kennisbank onbeperkt te raadplegen.

Bekijk de mogelijkheden


Bent u al abonnee?

Log hier in

Naar boven