Kleine kwalen bij Kinderen in Hoofd

Hoofdtrauma

Definitie

Onder een hoofdtrauma wordt verstaan elke vorm van trauma of letsel van het hoofd, zowel direct als indirect, bijvoorbeeld door met grote kracht stoten van het hoofd, val op het hoofd, acceleratie-deceleratietrauma of hard voorwerp tegen het hoofd krijgen tijdens sporten.1Giesen PHJ, Nasseri M, Gerritsen H, et al. NHG-Standaard Hoofdtrauma. Huisarts Wet 2015;58:82-7. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-hoofdtrauma, geraadpleegd juli 2016.,2Hageman G, Pols MA, Schipper DM, et al. Richtlijn Opvang van patiënten met licht traumatisch hoofd/hersenletsel. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Neurologie; 2010. www.diliguide.nl/document/877, geraadpleegd juli 2016. De terminologie die in het verleden werden gebruikt met termen zoals ‘hersenschudding’, ‘commotio’, en ‘contusio’ is verlaten omdat een eenduidige definitie ontbrak. Ernstige complicaties die door een hoofdtrauma kunnen ontstaan, zijn epiduraal en subduraal hematoom.

Epiduraal hematoom. Een epiduraal hematoom is een (meestal arteriële) bloeding tussen schedeldak en dura, die ontstaat na een ongeval. Kenmerkend is dat vrij snel na het ongeval het bewustzijn daalt zonder voorafgaande uitvalsverschijnselen. Het bewustzijnsverlies gaat gepaard met een wijde, lichtstijve pupil aan de kant van het letsel en een contralaterale hemiparese.

Subduraal hematoom. Bij een subduraal hematoom is er een (meestal veneuze) bloeding ontstaan door verscheurde venen tussen de dura en hersenen. Het kan direct of binnen enkele uren na het trauma kan ontstaan en gaat gepaard met onder andere een gedaald bewustzijn en neurologische uitval.

Een kindercontusie is een zeldzame ernstige complicatie van een hoofdtrauma bij kinderen, die mogelijk ontstaat door hersenoedeem of focale structurele hersenschade.

Auteur: Elleke Brink-Schots

Wilt u verder lezen?

Sluit eenvoudig een abonnement af om deze en alle andere kleine kwalen
in deze online kennisbank onbeperkt te raadplegen.

Bekijk de mogelijkheden


Bent u al abonnee?

Log hier in

Naar boven