Kleine kwalen bij Kinderen in Hoofd

Reisziekte / bewegingsziekte

Definitie

Er zijn tal van synoniemen voor bewegingsziekte, waaronder ‘kinetose’en ‘reisziekte’. Andere voorbeelden zijn wagen-, lucht-, ruimte-, simulator- en zeeziekte, en cybersickness, bewegingsziekte die het gevolg is van het spelen van computerspelletjes.1Verheij AA, Knuistingh Neven A, Eekhof JA. Bewegingsziekte. Huisarts Wet 22014;57:210-1.

Hippocrates was de eerste die de symptomen van zeeziekte beschreef. Nausea, een vrijwel obligaat symptoom van bewegingsziekte, is afgeleid van het Griekse woord naus, dat ‘schip’ betekent. Bewegingsziekte bestaat uit een complex van symptomen dat kan ontstaan wanneer iemand wordt onderworpen aan bepaalde bewegingspatronen waaraan hij niet is gewend. Ook het zelf bewegingloos ondergaan van virtual reality games kan de symptomen opwekken. Het zelf bewegen is dus niet altijd noodzakelijk voor het optreden van de verschillende symptomen.

De bekende verschijnselen zijn misselijkheid, braken, bleekheid en sterk transpireren. Verder kunnen er nevenverschijnselen optreden zoals: geeuwen, zuchten, flatulentie, hoofdpijn, slaperigheid, vermoeide ogen, ongeïnteresseerdheid en hyperventilatie.2Verheij AAA, van Weert HCPM, Lubbers WJ, et al. NHG-Standaard Duizeligheid. Huisarts Wet 2002;45:601-9. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-duizeligheid, geraadpleegd juli 2016.

Auteur: André Verheij

Wilt u verder lezen?

Sluit eenvoudig een abonnement af om deze en alle andere kleine kwalen
in deze online kennisbank onbeperkt te raadplegen.

Bekijk de mogelijkheden


Bent u al abonnee?

Log hier in

Naar boven